För oss är det lika viktigt att glassen
smakar gott som att den gör gott. För såväl
människor som djur och natur. Lyckligtvis
går det oftast hand i hand. För när man
väljer de absolut finaste råvarorna och inte
tillsätter några konstigheter är det ganska
enkelt att göra glass som är god på riktigt.
Ur alla aspekter.
Unika på marknaden
Samtidigt som vi är ett litet, modernt
företag med tydlig miljöprofil kan man
säga att vi står med ett ben i
1800-talet. Vi gör nämligen glass som
man gjorde förr i tiden. Det vill säga
med enbart naturliga och ekologiska
råvaror. Ingenting annat. Något som i
princip är unikt på marknaden idag.
Många av våra konkurrenter låter
påskina att de gör detsamma, men det är
bara att ta en liten titt på
innehållsförteckningen för att bryta den
illusionen.
Vi gör exklusiv glass folklig
På Gotland finns en gedigen
hantverkstradition, inte minst när det
kommer till hantverk som går att äta.
Med fötterna fast förankrade i den
bördiga, gotländska myllan gör vi
exklusiv glass tillgänglig för alla. På
så vis kan vi sprida lite mer gotländsk
godhet till världen.
Historien om Gute Glass
Gute Glass som varumärke bildades i
Visby 1982. Glassfabriken som både var
ett glasscafé och produktionsanläggning
låg på Strandgatan i Visby. Sedan dess
har Gute Glass alltid haft sin
tillverkning på Gotland men på olika
platser runt om på ön. Så småningom
öppnade Gute Glass Cappuccinobaren i
Hästbacken där den berömde "Gutekulen"
blev ett populärt inslag, en extra kula
för gotlänningar. Beviset för att du var
gotlänning var att kunna uttala "rom
-russin" på perfekt gotländska.
Gotland, kvalité och nyskapande är ord
som beskriver Gute Glass framfart under
tidigt 80-tal, addera genuint och
hållbar utveckling och du har Gute Glass
idag. Tanken på att göra något
annorlunda i en tid då glass mest var
choklad, vanilj och jordgubb var det som
startade Gute Glass på 80-talet liknande
visioner fick produktionen av gotländsk
glass att dra igång på nytt 2010 då
glass mestadels var aromer, färgämnen
och konstgjorda fettsyror.
Jimmy Hardingz som tillsammans med sin
sambo Klara Schultz är en av grundarna
till Gotlandsglass AB som äger
varumärket Gute Glass hade precis tagit
examen i kvalitet och hållbar utveckling
vid högskolan på Gotland och längtade
att få praktisera sina nya kunskaper.
Att implementera hållbar utveckling i
ett befintligt bolag är en tuff utmaning
och det enklaste vore att grunda ett
nytt företag där dessa värderingar finns
med redan från start. När chansen att
köpa den gamla nedlagda glassfabriken i
Roma och varumärket Gute Glass dök upp
var valet ganska enkelt för paret, Klara
hade redan erfarenhet av att tillverka
och sälja glass.
Trots att Gute Glass legat nere under
ett par år hade varumärket fortfarande
en stark förankring på ön, man behöll
gamla klassiska smaker och namn men
recepten gjordes om. Alla tillsatser
togs bort och en tydlig plan för en
ekologisk och tillsatsfri glass av
närproducerade råvaror tog fart. Idag
sker tillverkningen på Stafva
Gårdsmejeri i Barlingbo och år 2017 är
hela sortimentet ekologisk. Ett
varumärke vars värderingar känns bra
hela vägen in hjärtat gör allt hårt
arbete enkelt och är den drivkraft som
alltid ska finnas kvar i Gute Glass.
Såhär gör vi glass
Vi blandar svensk ekologisk mjölk och
grädde för att hålla en fettprocent på
16-18%. Ägg är det enda naturliga
stabiliseringsmedlet och ger en tjockare
glassmassa med bättre struktur, ägg
bidrar även till en rik och rund smak,
vi använder endast ekologiska ägg från
svenska gårdar.
Utan socker ingen glass, den förhöjer
smaken på andra råvaror ökar
hållbarheten och ger glassen rätt
konsistens. En del av sockret byter vi
ut mot honung som förutom sötma bidrar
med god smak som kan variera efter
säsong men honung har även andra
egenskaper än det vanliga sockret den
har nämligen en förmåga att få vattnet
som finns naturligt i mjölk, grädde,
frukt, bär eller tillsatt vatten att
bilda mindre iskristaller än vad som är
normalt, detta ger en lenare glass. Alla
våra glassar är alltid smaksatta med hög
halt av den äkta varan t.ex hela
vaniljstänger, nymortlade
saffranspistiller och salmbär som växer
vilt på Gotland. Alla våra bär och
fruktglassar innehåller minst 25 % frukt
och bär, inga aromer eller färgämnen.
Så gör vi sorbet och yoghurtglass
Vår yoghurtglass består av 4
ingredienser svensk yoghurt med naturlig
fetthalt, bär/frukt och socker och lite
grädde för att höja fetthalten, mer
behövs inte för att göra en riktig
krämig och smakrik yoghurtglass. Sorbet
görs alltid på 50 % frukt eller bär.
Detta blandas med ett sockerlag
bestående av socker, vatten, honung och
vaniljstång, inget annat.